Huddinge

Välkommen till Huddinges hemsida för rekrytering av röstmottagare

Röstmottagare och rösträknare sökes till valdagen

Vi söker röstmottagare och rösträknare på valdagen 11 september. 

Välkommmen att anmäla ditt intresse under fliken Intressanmälan här bredvid. Du kan ända fram till valdagen anmäla ditt intresse som röstmottagare på valdagen och vi bemannar vakanser löpande. 

I vallokalen på valdagen tjänstgör åtta personer: sex röstmottagare och en ordförande och en vice ordförande som leder arbetet.

Det är myndighetsutövning att jobba som röstmottagare och det är röstmottagarna som ansvarar för ordning i och i anslutning till vallokalen. Arbetet som röstmottagare ställer höga krav på noggrannhet, kräver ett hjälpsamt och vänligt arbetssätt och att du är serviceinriktad. Du som röstmottagare ska medverka till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert,

 

Röstmottagare

Som röstmottagare på valdagen tjänstgör du från ca kl. 07.30 fram tills dess att rösterna är räknade, vilket ofta är sent på natten. Arbetsdagen som röstmottagare fortsätter alltså även efter att vallokalen stängt klockan 20. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att upprätthålla god ordning i vallokalen, ta emot röster och pricka av i röstlängden och att efter vallokalens stängning både granska och räkna rösterna. Som ersättning får du som röstmottagare ett skattepliktigt arvode på 2800 kr, förutsatt att du närvarar på utbildningen.

Ordförande och vice ordförande

Vi söker även dig som jobbat i val tidigare kan ställa upp som ordförande eller vice ordförande på valdagen. Ordföranden har ansvar för arbetet i vallokalen. Vi ser gärna att du har ledarerfarenhet och för att vara ordförande bör du även ha jobbat i val tidigare. Arvode för ordförande är 4200 kr och för vice ordförande 3 500 kr inklusive utbildning.

Rösträknare

För att passa som rösträknare gillar du att räkna och har förmåga att bistå i att organisera rösträkningen. Uppdraget innebär att du stöttar ordförande i rösträkningen efter det att vallokalen stängt. Du tjänstgör från kl. 20.00 fram tills dess att rösterna är räknade. Ersättningen är 1300 kr inklusive utbildning.

Reserver

Vi söker reserver till röstmottagning på valdagen. Som reserv ska du vara beredd på att vid behov jobba som röstmottagare eller rösträknare på valdagen och får för det ersättning på 1000 kr inklusive utbildning.

Mer information finns på: Huddinges webbsida om val

Samtliga genomgår en obligatorisk utbildning, såväl nya röstmottagare/rösträknare som de som arbetat i tidigare val. Utbildningstillfällen hålls under perioden 15 augusti till 1 september. Det hålls kurser för respektive uppdrag.

 

Villkor för att få jobba med röstmottagning i Huddinge kommun

Kommunens valnämnd har fattat beslut om att alla som jobbar som röstmottagare i Huddinge kommun ska uppfylla dessa krav:

  • Röstmottagare ska ha fyllt 18 år senast på valdagen
  • Röstmottagaren ska tala och förstå svenska, flerspråkighet är meriterande
  • Röstmottagaren ska vara noggrann samt ha ett bra bemötande och god samarbetsförmåga
  • Personer som förekommer på valsedlar som finns utlagda i Huddinges vallokaler eller röstningslokaler får inte arbeta som röstmottagare i respektive val.
  • Ordförande och vice ordförande i samma valdistrikt får inte vara släkt. Om så är fallet ska valkansliet kontaktas.

 Kontaktuppgifter:

För att komma i kontakt med valnämndens kansli, använd "Kontakt" i listen ovanför.

Om allmänna val i Sverige

Sveriges kommuner är ansvariga för genomförandet av de allmänna valen till riksdag, region- och kommunfullmäktige vart fjärde år och valet till Europaparlamentet vart femte år. Utöver detta ansvarar kommunerna för genomförandet av folkomröstningar och eventuella extra val.

Därför måste det enligt lag finnas en valnämnd i varje kommun. Det är valnämnden som har det lokala ansvaret för att organisera val. En viktig del i det arbetet är att säkerställa bemanningen i Huddinges förtidsröstnings- och vallokaler.

Årets val till riksdag, kommun och region sker den 11 september 2022. Bemanningsarbetet inför valet pågår löpande.

 För allmän information om valet, se valmyndighetens hemsida.